Razstava Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh
Razstava Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh
21. 9. 2021
Stanka L. (Kabinet županje)
49
Ptujski grad, 24. september 2021 – 30. september 2022
Z razstavo Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh se v muzeju pridružujemo dogodkom ob imenovanju Slovenije za nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021. Postavili smo jo v razstavišču v vzhodnem stolpu na Ptujskem gradu.
Kulinarična raznolikost Spodnjega Podravja ima bogato tradicijo. Na območju Ptuja, kjer so se že od nekdaj križale prometnice, ki so povezovale deželo s severom in jugom ter z vzhodom in zahodom stare celine, so različne gospodarske, trgovske in kulturne povezave skozi stoletja pustile sledi tudi na kulinaričnem področju. Prehranske značilnosti območja segajo v rimski čas, ko so v rimski Petovioni s kuharskimi veščinami takratnih mojstrov ali mojstric začeli večstoletno kulinarično pot izbranih okusov. Kuharji in kuharice so v naslednjih stoletjih upoštevali v letnem času ter v globalnem, evropskem, regionalnem in lokalnem okolju pridelana živila, začimbe in dišavnice. Da bi prikazali bogastvo okusov, so utrjevali tudi védenje in znanje o njih, odraženo v številnih objavljenih kuharskih knjigah in v knjigah o zdravilnih zeliščih.
Navade in običaji prehranjevanja so bili vezani na statusni položaj posameznika v družbi (kmečki, meščanski, plemiški). To se odraža tudi pri uporabi kuhinjskega in namiznega posodja, narejenega iz različnih materialov (les, kovina, keramika, porcelan, steklo), ter v načinu priprave hrane na ognjiščih, v pečeh in na štedilnikih. Pravila lepega vedenja pri pogrnjeni mizi se v vseh obdobjih niso veliko spreminjala, pa vendar so bila odvisna od statusnega položaja in časa. Hrano moramo obravnavati kot del kulture; je pomembna sestavina življenja in pomeni mnogo več kot le nujno zadovoljevanje temeljnih človekovih potreb, je v veselje in je priložnost za družabnost.
Na interdisciplinarni razstavi Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh predstavljamo zgodovinski pregled prehranjevanja obravnavanega območja od antike do sodobnosti ter z gastronomijo povezano nepremično, premično in nesnovno dediščino. Postavitev razstave smo popestrili s ponazoritvami na panojih in s tematskimi upodobitvami ter s predmeti iz ptujskega muzeja, sorodnih ustanov in zasebnih zbirk. Nesnovna dediščina je zastopana s posnetim dokumentarnim filmom Omamni vonj praznične peke, Priprava prazničnih pogač na območju Ptuja in njegove okolice; v filmu predstavljamo načine priprave prazničnih kruhov, pogač in sladic te regije.
Razstavo, ki je nastala ob finančni podpori Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ptuj, so pripravili strokovni delavci Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož (Andrej Brence, Mojca Vomer Gojkovič, Nataša Kolar, Monika Simonič Roškar, Ivan Žižek), spremlja pa jo tudi dvojezična publikacija s katalogom.
Razstavo si bo ob upoštevanju priporočil NIJZ in ob predložitvi dokazil o izpolnjevanju PCT pogoja, mogoče ogledati od 25. septembra 2021 do 30. septembra 2022 v odpiralnem času muzeja.
Vljudno vabljeni na ogled razstave!