🍯 Med in čebelji pridelki – prestižno darilo s pridihom tradicije
Kakovost, pristnost in številne pozitivne lastnosti medu in čebeljih pridelkov nam dajejo možnost, da letos svojim najbližjim podarimo razkošno darilo, ki je plod neokrnjene narave. V Sloveniji so predvsem pri čebelarjih na voljo 4 skupine medov iz shem kakovosti: Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kraški in Kočevski gozdni med z zaščiteno označbo porekla ter med in čebelji pridelki iz ekološke pridelave. Prepoznamo jih po zaščitenih simbolih.
Med ni zgolj sladilo, temveč nepogrešljiv element kulinaričnega ustvarjanja. Poleg uporabe v kombinaciji s kruhom in maslom ter sladkanja čaja, se poda k sirom, oreščkom in suhomesnatim izdelkom ter je lahko sladilo pri decembrskih sladicah, kot so medenjaki ali potica. Prav tako navdušuje kot dodatek marinadam za meso, prelivom za solate ali omakam. Z darilom, ki vključuje kakovosten med iz shem kakovosti ali čebelje pridelke, obdarovanca povabimo na raziskovanje kulinaričnih užitkov in ga navdihnemo k odkrivanju novih okusov.
Slovenija je poznana po izjemni pestrosti medu, ki odraža raznolikost njenega naravnega okolja. Najbolj prepoznavni so akacijev, lipov, cvetlični, kostanjev, gozdni, smrekov in hojev med, vsak s svojim edinstvenim značajem. Gozdni med s svojo svetlo do temno rjavo barvo z rdečim ali zelenim odtenkom in bogatimi aromami spominja na vonj po smoli, lešnikih, mleku v prahu, zeliščih ali karamelu, medtem ko lipov med s svežimi notami spominja na mentol, zelišča in lipovo cvetje.
Več podrobnosti si lahko preberete v priloženem sporočilu.