Mestna občina Ptuj
Domov > Mestna občina Ptuj > Partnerska in pobratena mesta Ptuja

Mestna občina Ptuj širi svojo razpoznavnost tudi izven meja naše države. K temu pripomore projekt partnerskih mest.

Partnerska in pobratena mesta

Mestna občina Ptuj sledi temeljnim evropskim smernicam, kot so mir in medsebojno spoštovanje, demokracija in medsebojno sodelovanje ter prihodnost Evrope z multikulturnim dialogom. V tem duhu in duhu resničnega prijateljstva in medsebojnega spoznavanja in razumevanja Mestna občina Ptuj preko svojih pobratenih, prijateljskih in partnerskih mest uresničuje začrtane smernice mednarodnega sodelovanja lokalnih skupnosti in njihovih prebivalcev.

Aranđelovac, Srbija

Je mesto v centralni Srbiji in se nahaja v samem srcu Šumadije na nadmorski višini, višji od 200 metrov in je pod zelenim okriljem Buklje in v neposredni bližini Venčaca. Od glavnega mesta je oddaljen približno 80 km, v neposredni bližini pa so mesta Topola, Mladenovac, Lazarevac. Mesto samo ima približno 50 000 prebivalcev in je zelo poznano in zanimivo, tako turistično, gospodarsko in zgodovinsko kot tudi kulturno. Z Aranđelovcem je Občina Ptuj sklenila pobratenje 8. avgusta 1971 v Podlehniku.
www.arandjelovac.com

Banska Štiavnica, Slovaška

Mesto leži v osrčju ščavniških hribov, največje planote vulkanskega izvora na Slovaškem. Leta 1993 je bilo mesto z okolico vpisano na Unescov seznam svetovne naravne dediščine, ne samo zaradi večstoletne zgodovine, marveč predvsem zaradi naravnih vodnih rezervoarjev, ki jih je delno predelal človek za potrebe rudnikov zlata in srebra. Zadnji teh rudnikov je bil zaprt v začetku 70. let 20. stoletja. Ptuj in Banska Štiavnica sta podpisala listino o prijateljstvu 10. septembra 2004 v Banski Štiavnici.
www.banskastiavnica.sk

Burghausen, Nemčija

Nemško bavarsko mesto Burghausen in sosednjo Avstrijo loči le reka Salzach. Zgodovinsko mesto se ponaša z industrijo Wacker Chemie in najdaljšim gradom v Evropi (1.043 m), ki ima kar šest dvorišč. Na prisojnem pobočju grajskega hriba so Ptujčani zasadili vinograd, tako je mesto še bolj podobno Ptuju. Ptuj in Burghausen sta podpisala listina o prijateljstvu 22. septembra 2001 v Burghausnu.
www.burghausen.de

Saint-Cyr-sur-Loire, Francija

Manjše francosko mesto se dviga na planoti nad reko Loaro, ki ga tudi ločuje od regijskega glavnega mesta Tours, od koder so še pred dvema stoletjema bogatejši prebivalci hodili na oddih v sedanje mesto Saint-Cyr, kot ga na kratko imeujejo Francozi. Več znanih mož je tukaj preživelo del svojega ustvarjalnega življenja, kot na primer Honore de Balzac in Anatole France. V industrijskem delu mesta je krožišče, ki nosi ime po Ptuju. Ptuj in Saint-Cyr-sur-Loire sta podpisala protokol o prijateljstvu med mestoma 28. junija 1997 na Ptuju.
www.saint-cyr-sur-loire.com

Ohrid, Makedonija

Prav gotovo najbolj poznano makedonsko mesto se ponaša z izredno razvitim turizmom ob obali Ohridskega jezera, ki je znano po odličnih postrvih in ohridskih biserih. Poseben čar ima staro mesto, ki je izredno bogato s kulturno dediščino, o čemer pričajo številne cerkve, tradicionalna arhitektura hiš in arheološke najdbe. To je bilo dovolj, da je Ohrid z jezerom vpisan na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine že od leta 1980. Ptuj in Ohrid sta podpisala sporazum o sodelovanju 8. decembra 2005.
www.ohrid.com.mk

Varaždin, Hrvaška

Ptuju najbližje mesto – loči nas le dobrih 40 km – je znano predvsem po svoji baročni tradiciji. Vsako leto septembra prirejajo tako imenovane baročne večere z baročno glasbo. Leta 2007 so te večere tudi prvič »izvozili« v prijateljska in partnerska mesta in prvi koncert je bil na Ptuju. Varaždin si prizadeva priti na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine s svojim starim baročnim mestnim jedrom. Ptuj in Varaždin sta podpisala listino o sodelovanju 6. decembra 2004 v Varaždinu.
www.varazdin.hr


Podpisana so bila tudi partnerstva za sodelovanje na posameznih področjih oziroma listine o nameri sodelovanja na določenih področjih ali memorandumi in sicer:
  • Kavadarci, Makedonija (memorandum, podpisan februarja 2009 na Ptuju);
  • Nagykanisza, Madžarska (sporazum, podpisan 26. septembra 2008);
  • Arlon, Belgija (pismo o nameri, podpisano 22. februarja 2009 na Ptuju);
  • Kalisz, Poljska (pismo o nameri, podpisano 21. avgusta 2011 na Ptuju).
  • Säffle, Švedska (listina o sodelovanju, podpisana 2. avgusta 2013).